Los mejores fresones en el maresma

Comarca Maresme

* Comarca: Maresme
* Província: Barcelona
* Municipis: Alella, Arenys de Mar, Arenys de Munt, Argentona, Cabrera de Mar, Cabrils, Caldes d’Estrac, Calella, Canet de Mar, Dosrius, Malgrat de Mar, Masnou, el, Mataró, Montgat, Òrrius, Palafolls, Pineda de Mar, Premià de Mar, Sant Iscle de Vallalta, Sant Andreu de Llavaneres, Sant Cebrià de Vallalta, Vilassar de Dalt, Vilassar de Mar, Premià de Dalt, Sant Pol de Mar, Santa Susanna, Sant Vicenç de Montalt, Teià, Tiana, Tordera
* Habitants: 414.081 hab.
* Extensió: 399 Km ²

Les extenses platges del Maresme són el reclam per a una gran quantitat de visitants nacionals i estrangers que les trien com a destinació per a les seves vacances. Això la converteix en la quarta zona de Catalunya en nombre de viatgers i pernoctacions. Els municipis amb major activitat hotelera són Calella, Malgrat de Mar i Pineda de Mar Altres poblacions molt visitades són Sant Pol de Mar, Arenys de Mar, Canet de Mar o la capital, Mataró.

El patrimoni cultural del Maresme abasta tots els períodes, inclou restes prehistòriques, com la Roca d’en Toni, al parc de la Serralada Litoral, i nombrosos jaciments romans (Can Ferrarons a Premià de Mar, l’aqüeducte de Pineda de Mar, etc .).

Entre els temples religiosos, els exemples més rellevants són l’església de Santa Maria de Mataró, del segle XVIII, Sant Cristòfol, a Premià de Mar, amb la seva portalada de motius mariners, l’ermita romànica de la Mare de Déu del Viver, a Argentona , o el retaule barroc del temple de Santa Maria d’Arenys de Mar

També és destacable l’empremta dels arquitectes modernistes, com es pot observar en les rutes que segueixen les obres de Puig i Cadafalch o Lluís Domènech i Montaner a Canet de Mar, Mataró i Argentona.

Moltes de les platges del Maresme gaudeixen del distintiu de qualitat de Bandera Blava, com les de Canet, Malgrat Centre, Pineda de Mar, Sant Pol o Sant Vicenç de Montalt.

Calella, Santa Susanna i Pineda de Mar compten amb el distintiu de Destinació de Turisme Familiar (DTF). Altres municipis de litoral, com Sant Andreu de Llavaneres o Cabrils, combinen centres urbans amb àmplies àrees de segones residències.

El principal parc natural del Maresme és el del Montnegre i el Corredor. Són 15.000 hectàrees de bosc mediterrani de pinedes, alzinars, rouredes i suredes. Les mostres d’assentaments més antigues són els dòlmens de Pedra Gentil i Pedra Arca i diversos assentaments ibèrics. Es troben també nombroses esglésies i parròquies, com la de Sant Cristòfol, del segle XI, espai ideal per a rutes i excursions en les quals gaudir observant el litoral.

El segon parc de la comarca és el de la Serralada Litoral. Està format per tres unitats: la Conreria, Sant Mateu i Céllecs, que enllacen el litoral amb les valls interiors. Ocupa 4.000 hectàrees de paisatge molt heterogeni, bastant afectat per l’activitat humana. Les restes més importants són els dels castells de Burriac, la Roca, Castellruf i Sant Miquel, considerats Béns Culturals d’Interès Nacional.

Els creadors i les tradicions més arrelades també tenen un punt de trobada en els museus de la comarca. El Museu Marés de la Punta d’Arenys de Mar recull valuoses mostres de totes les tècniques d’aquesta activitat artesana tradicional a la població. El Museu del Càntir d’Argentona és únic en la seva especialitat. La Casa Museu Lluís Domènech i Montaner de Canet de Mar repassa la trajectòria de l’arquitecte modernista. La Fundació Palau i Fabre de Caldes d’Estrac està dedicada a l’obra de Picasso. Altres museus són el Mollfulleda de Mineralogia d’Arenys de Mar o el Museu de l’estampació de Premià de Mar

Els vestigis de poblats antics a la Costa de Barcelona – Maresme són nombrosos i s’estenen per totes les èpoques històriques. Així doncs, hi ha jaciments que evidencien assentaments del neolític (dòlmens en diversos punts de la Serralada Litoral), de poblats ibèrics (com el de Burriac, a Cabrera de Mar), de la civilització romana (centenars de viles com Can Sentromà a Tiana, Can Llauder a Mataró, o l’aqüeducte de Can Cua a Pineda de Mar).

Durant tota l’època feudal, els pols d’influència de la Costa de Barcelona – Maresme es van repartir entre els potents senyors del sud i del nord. De fet, el Baix Maresme va tenir sempre una forta ascendència cap a la casa de Barcelona, mentre que l’Alt Maresme sentia la potent influència de Girona. El castell de Sant Vicenç de Burriac, a Cabrera de Mar, va ser el més important de l’època medieval al Maresme.

Cal destacar que el perill dels atacs dels pirates va provocar que les principals poblacions de la comarca es situessin terra endins. Només a partir del segle XVIII, quan l’amenaça ja no era tan important, van començar a guanyar importància els fins llavors reduïts barris de pescadors.

El segle XIX no va ser massa afortunat per al Maresme, que va viure amb força els conflictes bèl.lics que es van anar succeint durant la centúria, empitjorats per plagues com la de la fil.loxera, que va arruïnar l’omnipresent vinya, o alguna important gelada que va afectar profundament els cultius.

El segle XX és el dels grans canvis per a la comarca, amb l’arribada de la industrialització i el turisme, que transformarien definitivament la Costa de Barcelona – Maresme en el que és avui dia.

La Costa de Barcelona-Maresme, situada entre la ciutat de Barcelona i la Costa Brava, reuneix a uns trenta municipis al llarg de 38 quilòmetres de litoral. La comarca del Maresme es configura com una estreta franja de terra compresa entre el mar Mediterrani i les muntanyes de la Serralada Litoral i els massissos del Montnegre i el Corredor.

La comarca del Maresme és la quarta més industrialitzada de Catalunya, gràcies a la seva proximitat amb Barcelona. El sector tèxtil és el més implantat, seguit dels materials de construcció, la metal lúrgia i la química.

Una altra activitat important, i que es remunta als temps dels ibers, és la pesca. Actualment, bona part de les captures de la flota del Maresme arriben al port d’Arenys de Mar

L’agricultura ha estat una activitat tradicional amb molt de pes al Maresme, i continua mantenint un paper destacat. Els productes de l’horta, com els maduixots o la patata, així com la floricultura i la vinya són alguns dels més destacats.

A partir de la dècada de 1950, la comarca va viure un intens boom turístic, sobretot a la zona de l’Alt Maresme, encara que ja anys abans les famílies benestants de Barcelona van fixar una segona residència a les poblacions més properes a la ciutat. Aquests dos models turístics han contribuït des de llavors al creixement del sector terciari, de comerços i restauració.

La Costa de Barcelona – Maresme té un clima típicament mediterrani, amb estius secs i càlids i hiverns de temperatures molt moderades. La seva configuració, amb una estreta franja de terra encarada al mar i protegida dels vents de l’interior per la Serralada Litoral, és una de les claus d’una climatologia tan benigna. De fet, les temperatures mitjanes de l’estiu no superen uns agradables 25 º C, mentre que les de l’hivern se situen entre els 5 º C i els 10 º C. La influència del mar és clau en aquest aspecte.

Pel que fa a la pluviositat, la majoria de precipitacions es produeixen durant la primavera i la tardor, mentre que els mesos de juliol i agost la sequera és pràcticament total. Només puntuals xàfecs de moderada intensitat trenquen aquest patró estiuenc.

Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s