Los mejores fresones en el maresma

Llocs d´interesa a la vila de Sant Pol de mar

Ermita de Sant Pau

Ermita de Sant Pau

responsable:
Parròquia de Sant Pol de Mar

adreça:
Plaça de Sant Pau, s/n

telèfon:
93 760 07 60

desenvolupament:
Al capdamunt del turonet situat a l’est de la població s’alça l’Ermita de Sant Pau, que ofereix al visitant una panoràmica excel·lent de la costa del Maresme, que arriba fins a Barcelona capital i que, quan hi ha bona visibilitat, permet veure el Montjuïc.

La capella de Sant Pau conformava un dels elements de l’antic monestir de Sant Pol del Maresme, el qual va donar posteriorment origen i nom a la vila de Sant Pol de Mar.
Sembla ser que el monestir ja existia des del segle X, ja que els primers documents que en fan referència daten del 955 dC i certifiquen la consolidació d’aquest complex religiós, del qual tan sols en conservem aquesta peculiar ermita, que fou construïda al segle XI.

Al segle XIII el monestir fou cedit a l’orde dels cartoixes d’Escaladei, aquest orde comptava amb privilegis procedents dels vescomtes de Cabrera, fet que va comportar un gran creixement patrimonial i que es fusionés amb la cartoixa de Montalegre a Tiana. La cartoixa va arribar a comptar amb scriptorium i biblioteca, a més que el prior tingués potestat per decidir els llibres que comprava el rei. Però aquesta etapa d’esplendor s’acabà quan, degut a les pestes i les guerres civils, els frares van haver de marxar a mitjans del segle XV.

Malgrat que a finals del segle XVI s’inicià la seva recuperació, d’aquella fructífera etapa en conservem ben poc. De l’antiga ermita del convent benedictí tan sols en resta l’absis amb les feixes llombardes pròpies del romànic català dels segles X i XI. Interiorment una única nau amb volta de canó una mica apuntada roman sobre dos arcs formers. L’absis, únic element conservat del segle XI, és semicircular i conté tres nínxols d’arc de mig punt que permeten l’entrada de la llum des de l’exterior.

Església de Sant Jaume

Església de Sant Jaume

responsable:
Parròquia de Sant Pol de Mar

adreça:
Abat, Deàs, 47

còdi postal:
08395

 

telèfon:
93 760 07 60

horari:

És oberta al visitant durant les misses.L’horari de les misses és el següent:

  • dies feiners a les 20hores.
  • dissabtes a les 10h, a les 12h i a les 20h.
  • diumenge a les 10h i a les 12h.

 

desenvolupament:

Construcció que data de final del segle XVI, d’estil gòtic tardà. Es reconstruí adossada a una torre de defensa del segle XV, que passà a fer – i que encara avui fa – la funció de campanar.A l’interior alberga el conjunt escultòric de La Pietat, obra de Juan Martínez Montañés, dels segles XVI-XVII.

Can Planiol

Façanes d’edificis modernistes

desenvolupament:

El poble mostra una variada obra arquitectònica modernista, la major part de la qual és de l’arquitecte Ignasi Mas Morell i de la que en destaquen les façanes de diversos edificis, la propietat del quals és privada.

Entre aquests cal mencionar l’edifici de Les Escoles, al carrer Santa Clara (inaugurades l’any 1910), la casa del Dr. Roura, Can Planiol i Can Tió, tots ells enclavats als carrers del centre de la vila i que, amb la bellesa del treball artesanal del ferro forjat, la rajola catalana i el mosaic de les seves façanes, contribueixen a l’encant i a la personalitat propis de Sant Pol de Mar.

Parc del Litoral

adreça:
Parc del Litoral

 

desenvolupament:

Parc situat a ponent de la població i autèntic delta de la riera de la Vallalta, la qual recull bona part de l’aigua de la Serra del Montnegre.És una gran extensió amb zona verda, zona infantil, pistes de monopatí i zona d’aparcament, que es troba al costat de la platja de Can Villar, la qual deu el seu nom a la masia de Can Villà, dels segles XVI i XVII, que encara conserva una finestra d’estil gòtic i que és la masia catalana més pròxima al mar.

La Punta

Passeig de la Punta

adreça:
Dr. Furest, s/n

És un bon mirador de la platja i la mar de tota la comarca, construït entre els penya-segats i la mar, com en la Costa Brava.Fou un projecte del Doctor Furest, que tenia la funció d’oferir una passejada agradable als vianants.

Destaca el contrast de les antigues cases d’estiueig amb els moderns blocs d’apartaments turístics, que mostra l’evolució al llarg del temps però mantenint, a la vegada, l’objectiu del seu creador: oferir una passejada agradable i una formidable panoràmica al visitant.

La punta, des de temps remots, ha estat un punt de trobada i d’oci dels santpolencs i avui encara esdevé l’escenari de moltes de les activitats populars, com la trobada de gegants, les fires de primavera i d’estiu o la ballada de sardanes que té lloc cada diumenge dels mesos de juliol i agost, a les 8 del vespre, entre d’altres.

Ruïnes romanes del Morer


Situades fora del terme urbà, per sobre de l’autopista i entre la Platja del Morer i la Roca Grossa.

Es tracta de les runes d’un centre de producció de vi, del segle I, amb continuïtat fins al segle V. A partir d’aleshores van patir etapes d’abandonament i de nous assentaments, s’hi ha trobat material ceràmic del segle XVII.

S’aprecien quatre terrasses delimitades per murs de contenció, que les separen, formats per pedres grosses i irregulars.

S’han documentat restes d’un forn d’obtenció de metall i també de part d’un molí de gra. Entre les zones del Morer i la Roca Grossa s’han trobat nombrosos fragments d’àmfores, teules i de ceràmica ibèrica.

El jaciment actualment no està preparat per a ser visitat.

Camí de Ronda de Calella a Sant Pol


Té el seu origen en un estret sender habilitat durant el segle XIX per controlar les poblacions de la costa i fer front al contraban. Després de la Guerra Civil, la Guàrdia Civil el va fer servir intensament amb aquesta mateixa funció, tot i que, com se sap, mai es va aturar del tot l’activitat.És la millor manera de descobrir molts racons. Es pot fer a peu i la  major part del seu recorregut discorre proper al mar. Els trams que l’integren poden ser urbans o rurals, asfaltats o de terra, però sempre s’hi troba present el mar.


Anuncis

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

w

S'està connectant a %s